niedziela, 7 marca 2010

2 Czerwone pesto

Domowe czerwone pesto zawsze można dodać do wszystkich sosów pomidorowych. Orzeszki pinii zawarte w tym dodatku dają dużo aromatu.

Składniki

  • 1 opakowanie orzechów pinii (są dość drogie - 70g za 20 zł, ciężko o nie w markecie, ja znalazłem w delikatesach)
  • 1/2 szklanki pomidorów suszonych na słońcu
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki startego parmezanu (tylko nie wyrobu parmezanopodobnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  1. Pomidory włóż do miseczki z ciepłą wodą. Odstaw na około 1 godzinę.
  2. Zetrzyj parmezan.
  3. Wrzuć do miksera orzeszki pinii i wlej trochę oliwy. Zmiksuj na gładko.
  4. Odcedź pomidory i wrzuć do miksera. W trakcie miksowania dodaj więcej oliwy.
  5. Dodaj bazylię, parmezan oraz czosnek. Zmiksuj na gładko.
  6. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
  7. Pesto szczelnie zamknięte w słoiku można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

2 opinii:

  1. Wpadlam na Twoj blog przez przypadek (a w zasadzie przez Drago) i doprawdy nie skojarzylabym Ciebie z kulinarnymi ekscesami. ;) Bede zagladac z ciekawoscia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto uwielbiam i chętnie to zrobię. Brzmi świetnie.

    p/s Fajny blog :D

    OdpowiedzUsuń

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates