Spaghetti z tuńczykiem. Nietrudne, lecz niezmiernie aromatyczne danie. Dwie porcje.Składniki
- 120g spaghetti, ugotowanego al dente
 - 1 puszka tuńczyka w oleju, odsączona
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 szklanka białego wytrawnego wina
 - 1/2 natki pietruszki, grupo posiekanej
 - 1/2 (1/3 dla wrażliwszych) łyżeczki suszonego chilli
 - pieprz
 - sól
 
- Ugotuj makaron na twardo (zazwyczaj 10 minut).
 - Zagrzej oliwę na patelni.
 - Wrzuć na nią wyciśnięty czosnek, połowę z posiekanej pietruszki. Delikatnie obsmaż.
 - Dodaj tuńczyka, szczyptę soli, pieprzu i chilli. Podgrzej.
 - Wlej wino, dodaj pietruszkę i gotuj, aż niemal całe wino wyparuje.
 - Odcedź makaron i dodaj na patelnię. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu około minuty.
 - Wyłóż na talerz. Posyp delikatnie pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.
 
tuńczyk i makaron to niezwykle pyszne połączenie
OdpowiedzUsuń