To ciekawa pozycja z kuchni meksykańskiej. Dość łatwo ją przygotować, a dzięki limonce i awokado nabiera bardzo egzotycznego smaku. Do tego kukurydziana tortilla i wracają wspomnienia z Meksyku.4 porcje
Składniki
- 2 ząbki czosnku
 - 1 duża biała cebula (ostra)
 - 1 pokrojona papryka chilli (im bardziej ostra ma być zupa, tym więcej zostaw pestek)
 - 4-5 obranych pomidorów
 - 6-8 kulek ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu
 - 1 litr wody
 - 1/2l bulionu z kurczaka
 - sok z 1-2 limonek
 - starta skórka z limonki
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - olej arachidowy
 - 1 awokado
 - 2 dymki, drobno posiekane
 - garść drobno posiekanej kolendry (ma specyficzny smak, proponuję spróbować przed podaniem)
 - kilka tortilli pokrojonych w paski
 
- Cebulę, pomidory oraz chilli zmiksuj w blenderze na gładko.
 - W dużym garnku rozgrzej łyżeczkę oleju arachidowego, wlej przecier (uważaj, żeby cię nie pochlapało), dodaj ziele angielskie i podgrzej mieszając
 - Wlej wodę, bulion, sok i skórkę z limonki oraz koncentrat.
 - Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj 15 minut.
 - Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju arachidowego i podsmaż tortille. Nadmiar oleju usuń ręcznikami papierowymi.
 - Posiekaj dymkę, awokado (bez pestki) oraz kolendrę i wymieszaj ze sobą.
 - W miseczkach ułóż paski tortilli, zalej zupą i udekoruj awokado z cebulką i kolendrą.
 
Fajna zupa. Przepis zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńten dodatek awokado brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Paula