sobota, 19 marca 2011

3 Kociołek karaibski

Z Francji przywiozłem bataty, na bazie których przyrządziłem tą ciekawą i pożywną potrawę.
Zamieszczenie przepisu spóźnione jest o niemal rok ;)
4 porcje

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę (mogą być też udka)
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 batat, pokrojony w grubą kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 selery naciowe, obrane i drobno posiekane
  • 2 zielone banany, obrane za skóry i pokrojone na plasterki
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 1,5l bulionu z kurczaka
  • 150-200g makaronu (pene lub drobniejszy)
  • 1 łyżeczka sosu chili (może być więcej)
  • odrobina poszatkowanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy

  1. Wymieszaj mąkę, pieprz oraz sól i obtocz w tym kawałki kurczaka.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka przez około 5 minut. Zarumienione kawałki odłóż na bok.
  3. Na tej samej patelni usmaż cebulę i czosnek, kolejno dodawaj batata, marchew, seler i smaż mieszając około 2 minut.
  4. Dodaj banana, soczewicę, kurczaka, bulion, sól, pieprz, sos chilli i zioła.
  5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  6. Dorzuć makaron i znów zagotuj mieszając.
  7. Duś na wolnym ogni pod przykryciem przez kolejne 10 minut i usuń zioła.
  8. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

3 opinii:

  1. zapowiada się smakowicie, szczególnie zaintrygowały mnie banany, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to bardzo dobrze, muszę spróbować, tylko gdzie u licha kupić bataty

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio widziałem kilka sztuk w Tesco. Podejrzewam, że w delikatesach wszelkiej maści powinny być na bieżąco.

    OdpowiedzUsuń

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates