Z Francji przywiozłem bataty, na bazie których przyrządziłem tą ciekawą i pożywną potrawę.Zamieszczenie przepisu spóźnione jest o niemal rok ;)
4 porcje
Składniki
- 4 piersi z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę (mogą być też udka)
 - 1 duża cebula, drobno pokrojona
 - 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
 - 1 batat, pokrojony w grubą kostkę
 - 2 marchewki, pokrojone w plasterki
 - 2 selery naciowe, obrane i drobno posiekane
 - 2 zielone banany, obrane za skóry i pokrojone na plasterki
 - 50g czerwonej soczewicy
 - 1,5l bulionu z kurczaka
 - 150-200g makaronu (pene lub drobniejszy)
 - 1 łyżeczka sosu chili (może być więcej)
 - odrobina poszatkowanej natki pietruszki
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
 - 3 łyżki oliwy
 
- Wymieszaj mąkę, pieprz oraz sól i obtocz w tym kawałki kurczaka.
 - Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka przez około 5 minut. Zarumienione kawałki odłóż na bok.
 - Na tej samej patelni usmaż cebulę i czosnek, kolejno dodawaj batata, marchew, seler i smaż mieszając około 2 minut.
 - Dodaj banana, soczewicę, kurczaka, bulion, sól, pieprz, sos chilli i zioła.
 - Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
 - Dorzuć makaron i znów zagotuj mieszając.
 - Duś na wolnym ogni pod przykryciem przez kolejne 10 minut i usuń zioła.
 - Można posypać posiekaną natką pietruszki.
 
zapowiada się smakowicie, szczególnie zaintrygowały mnie banany, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo dobrze, muszę spróbować, tylko gdzie u licha kupić bataty
OdpowiedzUsuńOstatnio widziałem kilka sztuk w Tesco. Podejrzewam, że w delikatesach wszelkiej maści powinny być na bieżąco.
OdpowiedzUsuń