wtorek, 23 marca 2021

0 Bibimbap

 Koreańskie śniadanie? Czemu nie. Bibimbap (znaczy dokładnie - wymieszany ryż) to popularne danie obiadowe w kuchni koreańskiej. Podawane jest zazwyczaj w gorącej, kamiennej misie - na gorącym ryżu układa się warzywne i mięsne dodatki, a na to sadzone lub surowe jajko. Całość miesza się przed zjedzeniem. 
Danie ta podawane jest też często jako śniadanie lub kolacja. Podstawą tej potrawy jest ryż, warzywa, wieprzowina, jajko i ostra pasta z papryczek chilli. Ja przygotowałem wersję lżejszą i łagodną - zamiast wieprzowiny użyłem tuńczyka, a zamiast pasty z czerwonych papryczek dodałem pikantnego ketchupu. 


2 porcje




Składniki

  • 80 gr (suchego) ryżu do sushi (bądź innego kleistego)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym bądź w wodzie, musi być w kawałkach, a nie taka zmielona papka
  • pęczek zielonej cebulki z dymką
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • odrobina posiekanego imbiru
  • kilka liści sałaty, grubo skrojonej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki słodkiej kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki groszku z puszki
  • odrobina startego sera cheddar

Sos
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki ostrego ketchupu (lub pasty gochujang)
  • łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż i trzymaj go w cieple.
  2. Następny krok: drobno posiekaj jedną dymkę (odłóż oddzielnie), następnie 3/4 pęczka zielonej cebulki (odłóż oddzielnie) oraz pozostałą część już do przystrojenia
  3. Na jednej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu roślinnego i ustaw moc kuchenki na 6/10. Wrzuć zieloną cebulkę (to 3/4), czosnek oraz imbir. Często mieszając delikatnie zeszklij. 
  4. Dodaj dymkę. Po jakichś 2 minutach dodaj tuńczyka. 
  5. Wymieszaj składniki sosu i dodaj do tuńczyka. Dokładnie wymieszaj i zmniejsz moc kuchenki do 4/10. 
  6. Dodaj kukurydzę i groszek. Zamieszaj.
  7. Rozgrzej drugą patelnię. Na odrobinie tłuszczu usmaż jajka sadzone. 
  8. Na talerz wyłóż sałatę, ryż (najlepiej korzystając z jakiejś foremki), tuńczyka, a na to jajko. Wszystko polej łyżeczką oleju sezamowego i posyp zieloną cebulką oraz serem. 

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates