środa, 3 marca 2021

0 Harumaki

 Harumaki to japońska, bardzo chrupka a zarazem delikatna wersja spring rollsów czy chińskich Chūn Juǎn. Wypełnienie tych "pasztecików" może być dowolne - mięsa, warzywa, grzyby, owoce morza. Właściwie wszystko czego zapragniesz. Nie można zapomnieć o sosie sojowym, winie mirin oraz imbirze, żeby zachować orientalny smak. Poza tym hulaj dusza...



2-3 porcje




Składniki

  • 150 gram mielonego mięsa z indyka
  • solidna łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżka wina mirin
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki białego, mielonego pieprzu
  • 2-3 cm posiekanego imbiru
  • dymka i białe części z zielonej cebulki - drobno posiekane
  • 150-200 gram kapusty pekińskiej grubo posiekanej
  • 50-100 gram marchwi pokrojonej w drobne paseczki
  • 50 gram grzybów shitake grubo posiekanych
  • 100 gram pędów bambusa pokrojonych w drobne paseczki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżka oleju sezamowego
  • papier ryżowy
  • olej roślinny do smażenia


Przygotowanie

  1. Do miski wrzuć mięso z indyka, sos sojowy, mirin, skrobię ziemniaczaną (2 łyżki) i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj kilka kropel oleju roślinnego. 
  3. Wrzuć posiekaną dymkę i i imbir. Zeszklij.
  4. Dodaj pozostałe składniki: marchew, kapustę, grzyby, bambus. Duś cały czas mieszając. 
  5. Kiedy składniki zmiękną zrób na środku patelni miejsce i w wrzuć mięso. 
  6. Obsmaż je i wymieszaj z warzywami. 
  7. Dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia. 
  8. Następnie w miseczce wymieszaj odrobinę wody z łyżką skrobi ziemniaczanej i olejem sezamowym. 
  9. Dodaj roztwór do zawartości patelni. Ponownie doprowadź do wrzenia. Po tym skrobia zacznie się karmelizować i zagęszczać sos. Doprowadź do stanu kiedy wszystkie składniki są dokładnie pokryte lśniącym sosem i nic nie pływa w płynie. 
  10. Do każdego z namoczonych arkuszy papieru ryżowego nałóż solidną łyżkę farszu i zwiń w rulon.
  11. W niedużej patelni rozgrzej olej w takiej ilości, żeby zrolowane przez ciebie paszteciki smażyły się w głębokim oleju. 
  12. Smaż harumaki partiami, obracaj je, nie pozwól im się skleić ze sobą. Smażenie powinno trwać około 3-5 minut w zależności od tego jak duże lub małe zrobiłeś rulony. Mają być złociste.
  13. Po usmażeniu koniecznie odsącz je na ręczniku papierowym, przekrój na pół pod kątem 45 stopni. Podawaj posypane posiekaną zieloną cebulką. Możesz podać z sosem sojowym do maczania lub japońskim majonezem (wkrótce przepis i na taki majonez). 
Itadakimatsu!

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates