środa, 17 marca 2021

0 Tatar ze śledzia

 Tatar ze śledzia to danie pochodzące ze Skandynawii, a konkretnie ze Szwecji. Jest to bardzo łatwy w przygotowaniu przepis, który można wykorzystać przygotowując przekąski na imprezę czy też przystawkę przed właściwym posiłkiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poniższy przepis modyfikować pod swoje ulubione smaki. 




4 porcje




Składniki

  • 250 gram drobno posiekanych filetów śledzia matias
  • 10 filecików anchois, drobno posiekanych
  • 50 gram korniszonów, posiekane
  • 50 gram czerwonej cebuli, posiekana
  • 50 gram marynowanych buraków, posiekanych
  • 50 gram kaparów
  • 1 zółtko
  • 1/2 pęczka koperku, drobno posiekany
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki, drobno posiekanej (tylko zielona część)
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżka musztardy słodkiej (lub takiej jaką lubisz)
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 3 łyżki oleju roślinnego (ja wykorzystałem olej lniany)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (lub zwykłego cukru)
  • sok z jednej cytryny
  • łyżeczka białego pieprzu
  • pumpernikiel

Przygotowanie

  1. Śledzia, fileciki anchois, koperek dokładnie ze sobą wymieszaj.
  2. W drugiej miseczce połącz ze sobą musztardę, sos sojowy, sos Worcester, cukier. Następnie mieszając sos dodawaj powoli olej, tak żeby się nie zważyło. 
  3. Dodaj utworzony sos do śledzi, dokładnie wymieszaj. Włóż wyrobioną masę do jakiegoś naczynia, którym nadasz mu jakiś ciekawy kształt. Wyłóż na talerz. Na wierzchu zrób delikatne wgłębienie na żółtko.
  4. Posiekaj zieloną cebulkę i posyp górę tatara. Na środek wlej żółtko.
  5. Korniszony, cebulę i buraki posiekaj i wraz z kaparami ułóż wokół tatara. 
  6. Podawaj z czarnym pieczywem - pumperniklem na przykład. 

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates