czwartek, 4 lutego 2016

2 Pasta ze śledzia wędzonego i marchwii

Dawno nie jadłem wędzonej ryby i tak mnie jakoś naszło na wędzonego śledzia. W kuchni francuskiej natrafiłem na ciekawe połączenie śledzia z marchewką w postaci pasty. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste, szybkie i tanie. A pasta ta z ciemnym świeżym pieczywem to niebo w gębie.                                         

Składniki



  • 150 g śledzia wędzonego
  • 250 g marchwii
  • łyżka różowego pieprzu (niemielonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek (do przybrania)

Przygotowanie


  1. Obierz marchew, umyj i pokrój w plasterki.
  2. Obierz czosnek i odłóż. Potrzebny będzie w całości.
  3. W niewielkim garnku zagotuj około pół litra wody.
  4. Do gotującej się wody dodaj marchew, czosnek i gotuj na średnim ogniu przez 5-6 minut.
  5. Ze śledzia usuń skórę oraz ości i pokrój w mniejsze kawałki. 
  6. Odcedź marchew, przelej zimną wodą. Następnie odcedź i osusz na ręczniku papierowym.
  7. Wrzuć wszystko do miksera i zmiksuj dokładnie.
  8. W moździerzu rozdrobnić pieprz, dodać do pasty i dokładnie wymieszać.
  9. Przed podaniem dodać garstkę drobno pokrojonego szczypiorku.


2 opinii:

  1. Świetnie, że reaktywowałeś tego bloga. Kibicuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się. Mam nadzieję, że spróbujesz coś z tego upichcić.

    OdpowiedzUsuń

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates