piątek, 8 stycznia 2021

0 Dubu-ganjeong

Dubu-ganjeong to słodkie, pikantne i chrupiące tofu. Jest to rodzaj dania podawanego do ryżu, jednak ja sobie pozwoliłem przerobić to na pełnoprawne danie obiadowe. Tofu to serek sojowy, który został wymyślony w Chinach ponad 2000 late temu. Na przestrzeni kolejnych setek lat tofu trafiło do kuchni calej Azji południowo-wschodniej. 
Danie jest łatwe do przygotowania i można je zrobić w kilkanaście minut. Jest zdrowe i pożywne.
 


2 porcje


Składniki


  • 250 gr tofu
  • 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 gr ryżu
  • 3 solidne łyżki ketchupu
  • 3 solidne łyżki koreańskiej pasty chilli Gochujang
  • 3 solidne łyżki syropu ryżowego
  • odrobina surowej czerwonej kapusty
  • zielona cebulka
  • sezam
  • 300-400 ml oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Tofu opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostki tak 2x2 cm.
  2. W woku rozgrzej tłuszcz i zmniejsz moc tak, na 60%.
  3. Do sporego worka wrzuć kostki tofu i skrobię ziemniaczaną. Delikatnie mieszaj tofu w worku,  żeby wszystkie strony kostek pokryły się skrobią.
  4. Na gorący tłuszcz wkładaj kostki pojedynczo i nie dopuść do tego, żeby się skleiły. Smaż około 4 minut i obróć kostki, smaż kolejne 4 minuty - aż się delikatnie zarumienią. 
  5. Wyciągnij tofu przy pomocy łyżki cedzakowej i odłuż na ręcznik papierowy. Nie wyłączaj mocy pod wokiem.
  6. Do garnka wrzuć ketchup, pastę chilli i syrop ryżowy. Włącz moc na jakieś 60%. Jak zaczną się pojawiać bąbelki zacznij mieszać. Grzej tak sos jakieś dwie minuty i zmniejsz moc. 
  7. Moc pod wokiem daj na maks. Jak olej się rozgrzeje wrzuć tofu do tłuszczu. Obsmaż minutę, obróć i smaż jeszcze minutę. Dzięki temu zabiegowi tofu będzie miało chrupką skórkę. 
  8. Łyżką cedzakową wyjmij tofu z oleju i wrzuć do garnka z sosem. 
  9. Dokładnie wymieszaj - tak żeby cały sos okleił kostki tofu.
  10. Podaj na talerz w towarzystwie ryżu i czerwonej kapusty. Tofu posyp zieloną cebulką i sezamem. 

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates