sobota, 23 stycznia 2021

0 Haemul jeon

 Haemul jeon to koreańskie danie podawane z ryżem. Haemul po koreańsku to owoce morza, natomiast jeon to placuszki, czyli placuszki z owocami morza. Danie proste, szybkie w przyrządzeniu, lekkie a zarazem smaczne. Można w nim wykorzystać swoje ulubione owoce morza, w swojej wersji wykorzystałem dwa rodzaje kalmarów, krewetki i mule. 
Do dzieła!



3 porcje



Składniki

Placuszki

  • 300 gr owoców morza, posiekanych, ale nie za drobno, żeby były wyczuwalne
  • 1 jajko
  • pęczek zielonej cebulki - posiekany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina czerwonego chilli, drobno posiekane
  • niewielki kawałek marchewki pokrojonej w drobniutką kostkę
  • około 1/2 szklanki mąki pszennej
  • około 1.2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • odrobina wody
Sos
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 0,5 cm imbiru, drobno posiekanego, roztartego na desce nożem
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego, roztartego na desce nożem
  • opcjonalnie - Syczuański olej chilli - pół łyżeczki
Pozostałe
  • tłuszcz do smażenia
  • 150 gr ryżu (suchego)
  • odrobina czerwonej kapusty grubo posiekanej
  • kiełki fasoli mung
  • odrobina czarnego sezamu

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż - taki jak lubisz. Ja wykorzystałem azjatycki ryż klejący, żeby z łatwością zjeść przy pomocy pałeczek.
  2. Do miski dodaj wszystkie składniki na placuszki i za pomocą łyżki bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż ciasto na naleśniki. Jeżeli wyjdzie ci zbyt wodniste - dodaj trochę mąki, jeżeli zbyt gęste - dodaj wody.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Przy pomocy łyżki nabierz ciasto i daj na patelnię. Kształt dowolny. Smaż po około 2 minuty z każdej strony. Powinny być ładnie zarumienione.
  4. Do małego pojemniczka wlej sos sojowy. Dodaj imbir i czosnek oraz (opcjonalnie) olej chilli. Dokładnie wymieszaj.
  5. Na talerz wyłóż ryż, posyp go sezamem. Dodaj kapustę z kiełkami i podaj placuszki. 

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates