Coś w sam raz na noworoczny poranek :). Sukuranburu eggu to jajecznica. Nie jest żadną tajemnicą, że jada się ją na całym świecie. Wzdłuż i wszerz. Poniżej znajdziecie banalny przepis na jajecznicę w wydaniu mieszkańców kraju kwitnącej wiśni, Niby zwykła jajecznica, ale z kilkoma drobnymi dodatkami, zmienia się niemal nie do poznania. Oczywiście nic nie broni, żeby coś w tym przepisie zmienić, to tylko propozycja.
2 porcje
Składniki
- 100 gram ryżu
 - 6 jajek
 - 2 łyżki wina mirin
 - 2 łyżki cukru
 - 2 łyżki sosu sojowego jasnego
 - łyżka masła
 - płat nori pocięty w drobne paski
 - zielona cebulka
 - pomidor w plastrach
 - sól
 - pieprz
 
Przygotowanie
- Ugotuj ryż. Uprzednio płukajiąc go w zimnej wodzie.
 - Do średniej miski wbij jajka. Dodaj mirin, sos sojowy, cukier. Wymieszaj pałeczkami na jednolitą masę.
 - Dodaj masło.
 - Na zimną patelnię wlej masę.
 - Włącz moc na 3/4 maksymalnej mocy.
 - Intensywnie mieszaj do momentu uzyskania ulubionej konsystencji.
 - Na talerz wyłóż plasterki pomidora, połowę ryżu i połowę jajecznicy.
 - Jajecznice posyp paskami nori, a ryż i pomidory zieloną cebulką. Posól i popieprz wg swoich preferencji.
 
Itadakimatsu!

0 opinii:
Prześlij komentarz