piątek, 1 stycznia 2021

0 Sukuranburu eggu

Coś w sam raz na noworoczny poranek :). Sukuranburu eggu to jajecznica. Nie jest żadną tajemnicą, że jada się ją na całym świecie. Wzdłuż i wszerz. Poniżej znajdziecie banalny przepis na jajecznicę w wydaniu mieszkańców kraju kwitnącej wiśni, Niby zwykła jajecznica, ale z kilkoma drobnymi dodatkami, zmienia się niemal nie do poznania. Oczywiście nic nie broni, żeby coś w tym przepisie zmienić, to tylko propozycja.


2 porcje


Składniki


  • 100 gram ryżu
  • 6 jajek
  • 2 łyżki wina mirin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżka masła
  • płat nori pocięty w drobne paski
  • zielona cebulka
  • pomidor w plastrach
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż. Uprzednio płukajiąc go w zimnej wodzie. 
  2. Do średniej miski wbij jajka. Dodaj mirin, sos sojowy, cukier. Wymieszaj pałeczkami na jednolitą masę.
  3. Dodaj masło.
  4. Na zimną patelnię wlej masę.
  5. Włącz moc na 3/4 maksymalnej mocy.
  6. Intensywnie mieszaj do momentu uzyskania ulubionej konsystencji.
  7. Na talerz wyłóż plasterki pomidora, połowę ryżu i połowę jajecznicy.
  8. Jajecznice posyp paskami nori, a ryż i pomidory zieloną cebulką. Posól i popieprz wg swoich preferencji. 
Itadakimatsu!

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates