czwartek, 21 stycznia 2021

0 Łosoś teriyaki

Łosoś to chyba najpopularniejsza ryba na świecie. No może poza tuńczykiem. Poniższy przepis przedstawia japońskie podejście do sprawy oporządzenia ryby na ciepło. Tym bardziej w temacie sosu teriyaki. Sos taki można kupić niemal w każdym sklepie, ale zrobienie go samemu jest dużo lepsze. Tym bardziej, że to 3 składniki - sos sojowy, sake i cukier. Gotowe sosy mają jakieś chemiczne dodatki, więc po co ryzykować, skoro sos ma tak prosty skład? 




2 porcje



Składniki


  • 300 gr fileta z łososia bez skóry, podzielony na dwa solidne kawałki
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki sake
  • 4 łyżki cukru
  • odrobina skrobi kukurydzianej do pokrycia łososia
  • 3 cm imbiru, startego na bardzo drobnej tarce
  • 2 łyzki oleju do smażeniu
  • 100 gr ryżu
  • odrobina kapusty pekińskiej grubo poszatkowanej
  • kilka pasków papryki żółtej i czerwonej
  • szczypta sezamu
  • szczypta posiekanej zielonej cebulki
  • odrobina oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Umyj łososia i dokładnie osusz go ręcznikiem papierowym.
  2. Korzystając z drobnego sitka pokryj każdą stronę łososia delikatną warstwą skrobi ziemniaczanej.
  3. Rozgrzej patelnię, zmniejsz moc na 2/3 i daj olej
  4. Połóż na patelni łososia i smaż go, aż w 1/3 zmieni kolor na jaśniejszy. Obróć go i doprowadź do takiego samego stanu.
  5. Wyjmij łososia na ręcznik papierowy. 
  6. Wyczyść patelnię za pomocą ręcznika papierowego. Sos teriaki nie może mieć żadnych śmieci w sobie.
  7. Dodaj sake, sos sojowy i cukier. Zagotuj.
  8. Kiedy sos zacznie "bąbelkować" dodaj łososia i obracaj go tak długo, aż skarmelizowany sos pokryje całego łososia.
  9. Wyłóż na talerz ryż. Połóż na nim łososia. Obok połóż kapustę i papryki. Polej olejem sezamowym. Posyp wszystko sezamem i zieloną cebulką.
Itadakimatsu!

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates