sobota, 9 stycznia 2021

0 Kotleciki z dorsza z sosem kaparowym

Po dłuższym kulinarnym pobycie w Azji południowo-wschodniej, czas na krótką wizytę u naszych zachodnich sąsiadów. Dorsz to popularna ryba występująca głównie w północno-wschodnim Atlantyku, Morzu Północnym i Bałtyku. Sos kaparowy często pojawia się na niemieckich stołach. Zaserwowałem to danie z prostą sałatką z pomidorów i szalotki. 

Danie jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne.
 


2 porcje


Składniki

Kotleciki

  • 500 gr filetów z dorsza, drobno zmielonego
  • 2 jajka
  • pół szalotki, drobno posiekanej
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • łyżka tartego majeranku
  • bułka tarta - tyle ile wchłonie masa na kotleciki
  • mąka pszenna do panierki
  • 200 ml oleju roślinnego do smażenia
Sos
  • 4 łyżki kaparów z zalewy, grubo posiekane
  • 10 gr masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
Sałatka
  • 2 pomidory pokrojone wg uznania
  • pół szalotki grubo posiekanej
  • odrobina oliwy z oliwek
  • garstka kaparów

Przygotowanie

  1. Przygotuj bulion warzywny.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem,
  3. Do sporej miski wrzuć dorsza, jajka, majeranek, zeszkloną cebulę z czosnkiem, odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj bułki tartej i dłonią wyrabiaj masę, do uzyskania konsystencji takiej jak na kotlety mielone.
  4. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kapary. Mieszając obsmaż je 30 sekund. 
  5. Dodaj wino i gotuj, aż niemal całe wino odparuje.
  6. Uformuj kotleciki i obtocz je w mące.
  7. W kolejnej patelni rozgrzej olej. Wrzuć kotleciki i smaż, aż się zrumienią (3-4 minuty), obróć i smaż (3-4 minuty. Usmażone wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  8. Kiedy wino odparuje wlej bulion i zagotuj. Następnie mieszając dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę.
  9. Na talerz wylej sos, na to połóż kotleciki. Dodaj sałatkę i posyp wszystko garstką kaparów.

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates