sobota, 16 stycznia 2021

0 Tanindon

 Tanindon to jedna z odmian donburi (czyli miska ryżu). W japońskim to gra słów - "tanin" to ktoś obcy, don to skrót od donburi, co daje nam miskę obcego. W przeciwieństwie od oyakodon, co znaczy miska rodzica. To bardzo prosta w przyrządzeniu potrawa, z niewielką ilością składników, które można podmienić na inne. 
Do dzieła.



2 porcje



Składniki


  • 100 gram chudej wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki bulionu dashi
  • 4 łyżki sake
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (można zastąpić brązowym)
  • pęczek zielonej cebulki (bez dymek) - odetnij ładnie, pod kątem białą cześć z kawałkiem zielonej, resztę zielonej posiekaj pod dużym kątem
  • 75 gr grzybów shimeji (odciętych od korzenia i porozdzielanych)
  • garść kiełków fasoli mung
  • 100 gr ryżu
  • 3 jajka, dobrze rozmieszane
  • szczypta czarnego sezamu
  • szczypta przyprawy shichimi toragashi (można pominąć lub użyć płatków chilli)

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej bulion, dodaj sake, sos sojowy, cukier i grubsze części zielonej cebulki.
  2. Gotuj 3 minuty - dodaj grzyby.
  3. Gotuj kolejne 3-4 minuty i dodaj wołowinę.
  4. Kiedy zmieni kolor dodaj kiełki i pozostałą część zielonej cebulki. Zamieszaj i gotuj 2 minuty.
  5. Dodaj wymieszane jajka i lekko je zetnij. 
  6. Odstaw patelnię z palnika - od wysokiej temperatury dna patelni jajko jeszcze się trochę zetnie - powinno być półpłynne.
  7. Do miski nałóż porcję ryżu, wyłóż porcję tanindon, posyp sezamem i shichimi toragashi.
Itadakimatsu!


0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates