Poniższa potrawa to nie typowa kuchnia orientalna, lecz wywodzi się z tamtych okolic. Przygotowanie nie jest trudne, ale dość pracochłonne. Z resztą wszystkie przepisy, które zamieszczam są nieskomplikowane. Raz, kucharzem jestem amatorskim. Dwa, większość z nas ceni sobie czas i babrać się za długo w kuchni nie zamierza. Tak też jest w tym przypadku.
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- duży słoik białych szparagów
- 250 g fasolki szparagowej
- 2 białka jaj
- 200 ml słodkiego sosu chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 100 g mąki ryżowej
- 3 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
- sól
- olej słonecznikowy do smażenia
- 300 g makaronu (najlepiej jakiś gruby, nie za długi)
Przygotowanie
- Filety z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij niechciane części i pokrój w średnie kawałki.
- Ubij białka z jaj.
- W miseczce wymieszaj sos sojowy z sosem chilli.
- W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z przyprawą "5 smaków" i solą.
- Obtocz kawałki mięsa w białku, a następnie w mieszance mąki z przyprawą.
- Rozgrzej w woku tyle oleju, żeby dało się usmażyć kurczaka na głębokim oleju.
- Kawałki mięsa muszą być w całości zanurzone w oleju.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- W drugim woku, bądź na dużej, głębokiej patelni podsmaż fasolkę szparagową. Tak 2-3 minuty.
- Dodaj szparagi i cały czas mieszaj, tylko delikatnie, tak żeby szparagi się nie rozpadły.
- Dodaj wymieszany wcześniej sos sojowy i chilli.
- Odcedź makaron i dodaj go do warzyw.
- Nałóż na talerz mieszankę makaronu i warzyw, a na wierzch poukładaj kawałki kurczaka.
- Można posypać całość świeżą, drobno pokrojoną bazylią.
ładne zdjęcie
OdpowiedzUsuń