środa, 24 lutego 2016

1 Kurczak z pikantnym makaronem

Poniższa potrawa to nie typowa kuchnia orientalna, lecz wywodzi się z tamtych okolic. Przygotowanie nie jest trudne, ale dość pracochłonne. Z resztą wszystkie przepisy, które zamieszczam są nieskomplikowane. Raz, kucharzem jestem amatorskim. Dwa, większość z nas ceni sobie czas i babrać się za długo w kuchni nie zamierza. Tak też jest w tym przypadku.

Składniki


  • 4 filety z kurczaka
  • duży słoik białych szparagów
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 2 białka jaj
  • 200 ml słodkiego sosu chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 100 g mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • sól
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 300 g makaronu (najlepiej jakiś gruby, nie za długi)

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij niechciane części i pokrój w średnie kawałki.
  2. Ubij białka z jaj.
  3. W miseczce wymieszaj sos sojowy z sosem chilli.
  4. W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z przyprawą "5 smaków" i solą.
  5. Obtocz kawałki mięsa w białku, a następnie w mieszance mąki z przyprawą.
  6. Rozgrzej w woku tyle oleju, żeby dało się usmażyć kurczaka na głębokim oleju.
  7. Kawałki mięsa muszą być w całości zanurzone w oleju.
  8. W międzyczasie ugotuj makaron.
  9. W drugim woku, bądź na dużej, głębokiej patelni podsmaż fasolkę szparagową. Tak 2-3 minuty.
  10. Dodaj szparagi i cały czas mieszaj, tylko delikatnie, tak żeby szparagi się nie rozpadły.
  11. Dodaj wymieszany wcześniej sos sojowy i chilli.
  12. Odcedź makaron i dodaj go do warzyw.
  13. Nałóż na talerz mieszankę makaronu i warzyw, a na wierzch poukładaj kawałki kurczaka. 
  14. Można posypać całość świeżą, drobno pokrojoną bazylią.


1 opinii:

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates