Domowe czerwone pesto zawsze można dodać do wszystkich sosów pomidorowych. Orzeszki pinii zawarte w tym dodatku dają dużo aromatu.Składniki
- 1 opakowanie orzechów pinii (są dość drogie - 70g za 20 zł, ciężko o nie w markecie, ja znalazłem w delikatesach)
 - 1/2 szklanki pomidorów suszonych na słońcu
 - 1/2 szklanki liści bazylii
 - 1/3 szklanki oliwy z oliwek
 - 1/3 szklanki startego parmezanu (tylko nie wyrobu parmezanopodobnego)
 - 2 ząbki czosnku
 - sól
 - pieprz
 
- Pomidory włóż do miseczki z ciepłą wodą. Odstaw na około 1 godzinę.
 - Zetrzyj parmezan.
 - Wrzuć do miksera orzeszki pinii i wlej trochę oliwy. Zmiksuj na gładko.
 - Odcedź pomidory i wrzuć do miksera. W trakcie miksowania dodaj więcej oliwy.
 - Dodaj bazylię, parmezan oraz czosnek. Zmiksuj na gładko.
 - Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
 - Pesto szczelnie zamknięte w słoiku można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
 
Wpadlam na Twoj blog przez przypadek (a w zasadzie przez Drago) i doprawdy nie skojarzylabym Ciebie z kulinarnymi ekscesami. ;) Bede zagladac z ciekawoscia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPesto uwielbiam i chętnie to zrobię. Brzmi świetnie.
OdpowiedzUsuńp/s Fajny blog :D