czwartek, 31 grudnia 2020

0 Yakimeshi

Smażony ryż jest powszechnie znany w Azji, jednak najpopularniejszy jest w Japonii. To doskonały sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce, nieco przesuszonego ryżu. Można wykorzystać każdy rodzaj ryżu (no może poza ryżem do risotta czy paelli) - czy to krótko ziarnisty ryż japoński, czy paraboliczny, brązowy, jaśminowy. Ważne, żeby go przed smażeniem pokruszyć, tak żeby podzielać ziarenka. Dwa składniki są najczęściej wykorzystywane poza ryżem - jajko i sos sojowy. Pozostałe składniki są dowolne - czy mięso czy warzywa - wybierz to co Ci smakuje bądź zalega w lodówce. 



2 porcje

Składniki


  • 100 gram ryżu
  • 150 gram krewetek surowych (powinny być takie białe/szare, nie te pomarańczowe, które są już po obróbce termicznej)
  • 2 łyżki wina shao xin
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • garstka siekanej zielonej cebulki
  • łyżka ziaren białego sezamu
  • jeden listek nori pocięty w krótkie paski

Przygotowanie

  1. Oczyść krewetki z jelita. Delikatnie je posól. 
  2. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj krewetki i czosnek. Obsmaż dokładnie, ale nie za długo, bo będą gumowate. 
  3. Zdejmij krewetki z patelni pozostawiając jak najwięcej tłuszczu.
  4. Wbij na patelnię jajko i od razu szybko mieszaj. Smaż około 30 sekund. 
  5. Dodaj ryż. Obsmaż go przez 1-2 minuty ciągle mieszając. 
  6. Dodaj wino i sos sojowy. Mieszaj cały czas. 
  7. Dodaj krewetki. Wymieszaj dokładnie.
  8. Podaj zawartość patelni do dwóch miseczek. Posyp potrawę paseczkami nori, sezamem i zieloną cebulką.
Itadakimatsu!

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates