czwartek, 3 grudnia 2020

0 Pierożki dim sum


Dim sum to w chinach nazwa dla drobnych przekąsek podawanych do herbaty. U nas, w Europie, najczęściej kojarzy się tą nazwę z pierożkami. Różnią się od naszych pierogów tym, że są zdecydowanie mniejsze, takie na jeden kęs, ciasto jest cieńsze, a ich farsz jest w smaku zdecydowanie orientalny (głównie dzięki sosowi sojowemu i olejowi sezamowemu).






Składniki


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody (nie wrzątku)
  • odrobina soli
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka kurkumy
  • mięso mielone z indyka (200-300g)
  • Dymka posiekana
  • Chilli czerwone, posiekane
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 łyżki wina Shao Xin (można pominąć lub podmienić na wytrawną sherry, ale tak 2-3 łyżeczki)
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki octu ryżowego jasnego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1-2 cm imbiru, drobno posiekanego, wręcz zmiażdżonego
  • Chilli czerwone, drobno posiekane, wręcz zmiażdżone
  • pół łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. 
  2. W dużej misce umieść mąkę, sól i kurkumę; dodawaj wodę drobnym strumieniem, cały czas mieszając. 
  3. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt leiste i klejące dodaj mąki. Ale nie przesadź - pierożki mają być z cieniutkiego ciasta - nadmiar mąki zrobi je twardymi. 
  4. Wyrabiaj ciasto około 10 minut, żeby gluten zaczął działać. Doprowadź do jednolitej masy i zawiń w folię spożywczą. Odłóż na 15-30 minut, żeby cisto odpoczęło.
  5. Przygotuj farsz. Do miski wrzuć mięso, dymkę, chilli, olej sezamowy, wino, sos sojowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  6. Przygotuj sos do maczania pierożków. W miseczce wymieszaj ocet, sos sojowy, chilli, imbir i cukier puder. Odstaw.
  7. Wyjmij z folii cisto i na oprószonym mąką stole powyrabiaj je przez chwilę. Podziel na dwie części i rozwałkuj na bardzo cienko. 
  8. Szklanką, kubkiem wytnij z ciasta krążki o średnicy około 6 cm. 
  9. Małą łyżeczką nałóż farsz na środek krążka, zwilż wodą jego krawędzie i sklej w taki kształt jaki Ci się podoba.
  10. Wstaw w wodę do gotowania. Pierożki gotuje się na parze, więc możesz je zrobić w ryżowarze, parowarze czy też wkładając do garnka miskę, a na niej talerz. Nie zapomnij o wyłożeniu podstawy, w której będziesz obrabiał pierożki pergaminem lub papierem do pieczenia (nie zapomnij wyciąć na środku otworu, przez który będzie się wydobywać para. 
  11. W wybranym przez siebie urządzeniu wyłóż pierożki i gotuj na parze 5-6 minut. 
  12. Wyłóż na ładny talerz, przystrój odrobiną zieleniną, podaj sos.

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates