Dim sum to w chinach nazwa dla drobnych przekąsek podawanych do herbaty. U nas, w Europie, najczęściej kojarzy się tą nazwę z pierożkami. Różnią się od naszych pierogów tym, że są zdecydowanie mniejsze, takie na jeden kęs, ciasto jest cieńsze, a ich farsz jest w smaku zdecydowanie orientalny (głównie dzięki sosowi sojowemu i olejowi sezamowemu).
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 1 szklanka gorącej wody (nie wrzątku)
 - odrobina soli
 - 2 łyżki oleju
 - łyżeczka kurkumy
 - mięso mielone z indyka (200-300g)
 - Dymka posiekana
 - Chilli czerwone, posiekane
 - łyżeczka oleju sezamowego
 - 4 łyżki wina Shao Xin (można pominąć lub podmienić na wytrawną sherry, ale tak 2-3 łyżeczki)
 - łyżka sosu sojowego jasnego
 - 4 łyżki octu ryżowego jasnego
 - 4 łyżki sosu sojowego jasnego
 - 1-2 cm imbiru, drobno posiekanego, wręcz zmiażdżonego
 - Chilli czerwone, drobno posiekane, wręcz zmiażdżone
 - pół łyżeczki cukru pudru
 
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto.
 - W dużej misce umieść mąkę, sól i kurkumę; dodawaj wodę drobnym strumieniem, cały czas mieszając.
 - Jeżeli ciasto wychodzi zbyt leiste i klejące dodaj mąki. Ale nie przesadź - pierożki mają być z cieniutkiego ciasta - nadmiar mąki zrobi je twardymi.
 - Wyrabiaj ciasto około 10 minut, żeby gluten zaczął działać. Doprowadź do jednolitej masy i zawiń w folię spożywczą. Odłóż na 15-30 minut, żeby cisto odpoczęło.
 - Przygotuj farsz. Do miski wrzuć mięso, dymkę, chilli, olej sezamowy, wino, sos sojowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
 - Przygotuj sos do maczania pierożków. W miseczce wymieszaj ocet, sos sojowy, chilli, imbir i cukier puder. Odstaw.
 - Wyjmij z folii cisto i na oprószonym mąką stole powyrabiaj je przez chwilę. Podziel na dwie części i rozwałkuj na bardzo cienko.
 - Szklanką, kubkiem wytnij z ciasta krążki o średnicy około 6 cm.
 - Małą łyżeczką nałóż farsz na środek krążka, zwilż wodą jego krawędzie i sklej w taki kształt jaki Ci się podoba.
 - Wstaw w wodę do gotowania. Pierożki gotuje się na parze, więc możesz je zrobić w ryżowarze, parowarze czy też wkładając do garnka miskę, a na niej talerz. Nie zapomnij o wyłożeniu podstawy, w której będziesz obrabiał pierożki pergaminem lub papierem do pieczenia (nie zapomnij wyciąć na środku otworu, przez który będzie się wydobywać para.
 - W wybranym przez siebie urządzeniu wyłóż pierożki i gotuj na parze 5-6 minut.
 - Wyłóż na ładny talerz, przystrój odrobiną zieleniną, podaj sos.
 

0 opinii:
Prześlij komentarz