sobota, 20 lutego 2016

2 Panna cotta z brzoskwinią

Fanem słodyczy nie jestem. Nie wiem dlaczego, ale nie lubię słodkości, cukru zużywam mniej niż kilogram rocznie, co chyba jest niezłym wyczynem. Jednak moja luba w tej tematyce jest moim całkowitym przeciwieństwem - dałaby się zabić za coś słodkiego. W związku z tym postanowiłem przygotować jej deser, po który sam też jestem w stanie sięgnąć. Ta kulinarna włoska perełka jest po prostu doskonała.

Składniki


  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • starta skórka z cytryny

  • 4 połówki brzoskwini z puszki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml wiśniówki
  • mus toffi do dekoracji

Przygotowanie

  1. W rondlu wymieszaj śmietanę, mleko, laskę wanilii, cukier, żelatynę oraz skórkę z cytryny.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu, aż całość będzie gorąca. Nie dopuść do wrzenia!
  3. Odstaw do wystudzenia.
  4. Wyjmij laskę wanilii i przelej płyn do małych salaterek, przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin (aż żelatyna stężeje).
  5. Po schłodzeniu obróć salaterki do góry nogami i wytrząśnij panna cottę.
  6. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Brzoskwinie nakłuj szpikulcem w gnieździe po pestce. Ułóż je w niewielkim naczyniu żaroodpornym.
  8. Wlej wiśniówkę, posyp cukrem i zapiekaj przez 15 minut.
  9. Odstaw do wystudzenia.
  10. Podawaj razem, chłodne udekorowane musem toffi.


2 opinii:

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates