wtorek, 22 grudnia 2020

0 Kung Pao Tofu

Kung Pao to bardzo charakterystyczna potrawa dla Chin i ich okolic. To typowe danie typu stir-fiy popularne w Azji. Można je podać z wieloma składnikami - jako podstawą kurczakiem, wieprzowiną czy właśnie z tofu. Wariacja na temat warzyw, których się używa też jest niemal nieskończona. Podstawą jest kilka elementów marynaty i sosu, ale cała reszta jest całkowicie dowolna. Tak samo jak dodatki takie jak sałatki czy wypełniacz w postaci ryżu czy makaronu. Kuchnia to pełna wolność. Nie bój się eksperymentować. 

Składniki


Tofu

  • 400 gram tofu
  • 1/4 łyżeczki drobno zmielonej soli 
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżka wina Shao Xing (myślę, że od biedy można to zastąpić sake)
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sos
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki wina Shao Xing 
  • łyżka octu z czarnego ryżu (może być z białego, w ostateczności ocet winny, ale jasny)
  • łyżka sosu Sirracha lub Doubanjiang
  • 2 łyżki cukru palmowego (może być brązowy, w ostateczności zwykły)
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (może być zwykły czarny)
Stir-firy
  • 2-3 łyżki oleju
  • 5-6 małych, suszonych papryczek chilli (mogą być świeże, ale tak 2 pokrojone w 2 cm kawałki)
  • 50 gram orzechów ziemnych
  • 1 cm posiekanego imbiru
  • 2-3 ząbki posiekanego czosnku
  • garść groszku cukrowego (można pominąć, bywa trudno dostępny)
  • 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/3 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 50-100 gram ugotowanego ryżu
Do przystrojenia
  • odrobina zielonej cebulki
  • szczypta białego sezamu

Przygotowanie

  1.  Zacznij od tofu. Na płaskim talerzu ułóż kilka warstw ręcznika papierowego. Połóż na nim kostkę/kostki tofu i zostaw na co najmniej pół godziny. Grawitacja zrobi swoje i nadmiar wody z tofu wsiąknie w ręcznik.
  2. Posiekaj drobno imbir i czosnek.
  3. Pokrój paprykę. 
  4. W małym pojemniku wymieszaj sos sojowy jasny, wino Shao Xing, sól i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Wlej marynatę do miski. Dodaj pokrojone w 1cm kawałki tofu, Nie mieszaj, bo tofu się rozpadnie. Kolistymi ruchami rozprowadzaj marynatę, tak żeby pokryła całe tofu. Można podrzucać. Ale nie mieszać. 
  6. W drugim pojemniku przygotuj sos - wymieszaj sos sojowy, wino Shao Xing, sos Sirracha (lub Doubanjiang), cukier palmowy, skrobię i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  7. Na sporej, płaskiej patelni rozgrzej olej.
  8. Wrzuć orzechy i chilli. Podsmażaj, aż orzechy się zrobią brązowe - cały czas mieszaj zawartość patelni. Orzeszki i chilli muszą oddać smak tłuszczowi, ale nie mogą się przypalić.
  9. Łyżką cedzakową wyjmij orzechy i chilli do miseczki, zostawiając cały tłuszcz w patelni.
  10. Wrzuć czosnek z imbirem i podsmażaj 30-40 sekund. 
  11. Dodaj tofu, tak żeby wszystkie kostki miały dostęp do dna patelni. Nie ruszaj. Muszą się zarumienić, żeby nie przylgnęły do patelni (2-3 minuty). Potrząśnij patelnią, nie mieszaj, bo tofu się rozpadnie. 
  12. Przez kolejne 2-3 minuty staraj się obsmażać tofu z każdej strony - ale podrzucając zawartość patelni.
  13. Dodaj groszek cukrowy. Nadal podrzucaj co jakiś czas zawartość patelni.
  14. Po kolejnych 2 minutach dodaj paprykę. Również podsmażaj podrzucając.
  15. Dodaj ryż. Podsmażaj 1 minutę.
  16. Po 2-3 minutach dodaj sos. Podrzucaj zawartość patelni tak długo, aż wszystko pokryje się sosem. Podsmaż jeszcze maksymalnie 2 minuty.
  17. Podaj na talerzu lub w misce. Posyp posiekaną zieloną cebulką i ziarnami sezamu. 

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates