sobota, 12 grudnia 2020

0 Dashi ramen

Dzisiaj na warsztat idzie dashi ramen, czyli zupa na rybnym bulionie. Najlepiej ugotować samemu dashi. W najłatwiejszym wydaniu robi się go z wody, kombu (to mieszanka kilku wodorostów) oraz katsuobushi (są to wędzone, suszone płatki tuńczyka bonito). Jeżeli nie masz takich składników, bez problemu w internecie można znaleźć saszetki z bulionem - coś na kształt naszych kostek rosołowych (jest to też znacznie tańsze rozwiązanie - katsuobushi jest bardzo drogie - 40 gramowy woreczek można zdobyć za jakieś 20 złotych). 

Istotnym elementem ramenu jest jajko. Tutaj wykorzystuję specjalne, własnoręcznie wykonane marynowane jajka na twardo. Przepis jak je zrobić zamieszczę niebawem - są fajne nie tylko do ramenu, ale jako przystawka czy dodatek do sałatek. 




Składniki


  • 1l wody
  • 2 torebki bulionu dashi (lub zamiast tych dwóch punktów 1l bulionu dashi)
  • makaron udon (ale możesz użyć takiego jaki lubisz)
  • po jednej łyżce na porcję: sos sojowy jasny
  • po łyżeczce na porcję: sos rybny, sos ostrygowy
  • po 1 jajku na porcję, na twardo, przekrojone na pół
  • odrobina marynowanych grzybów mun
  • kiełki fasoli mung
  • 4-5 plasterków chilli
  • liście kapusty pekińskiej posiekane w paski (bez tej twardej, białej części)
  • odrobina zielonej cebulki do przystrojenia
  • odrobina czarnego sezamu do posypania

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Przygotuj bulion - wystarczy wsypać zawartość torebki, rozmieszać i zagotować.
  3. W tym samym czasie zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go. 
  4. Na dno miseczki wlej łyżkę sosu sojowego jasnego, po pół łyżeczki sosu rybnego i sosu ostrygowego. 
  5. Wyłóż makaron, ułóż na nim jajka, kiełki, kapustę, grzyby mun, chilli.
  6. Zalej zawartość miski bulionem. Posyp cebulką i sezamem.
Itadakimatsu!
      

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates