Istotnym elementem ramenu jest jajko. Tutaj wykorzystuję specjalne, własnoręcznie wykonane marynowane jajka na twardo. Przepis jak je zrobić zamieszczę niebawem - są fajne nie tylko do ramenu, ale jako przystawka czy dodatek do sałatek.
Składniki
- 1l wody
 - 2 torebki bulionu dashi (lub zamiast tych dwóch punktów 1l bulionu dashi)
 - makaron udon (ale możesz użyć takiego jaki lubisz)
 - po jednej łyżce na porcję: sos sojowy jasny
 - po łyżeczce na porcję: sos rybny, sos ostrygowy
 - po 1 jajku na porcję, na twardo, przekrojone na pół
 - odrobina marynowanych grzybów mun
 - kiełki fasoli mung
 - 4-5 plasterków chilli
 - liście kapusty pekińskiej posiekane w paski (bez tej twardej, białej części)
 - odrobina zielonej cebulki do przystrojenia
 - odrobina czarnego sezamu do posypania
 
Przygotowanie
- Ugotuj jajka na twardo.
 - Przygotuj bulion - wystarczy wsypać zawartość torebki, rozmieszać i zagotować.
 - W tym samym czasie zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go.
 - Na dno miseczki wlej łyżkę sosu sojowego jasnego, po pół łyżeczki sosu rybnego i sosu ostrygowego.
 - Wyłóż makaron, ułóż na nim jajka, kiełki, kapustę, grzyby mun, chilli.
 - Zalej zawartość miski bulionem. Posyp cebulką i sezamem.
 
Itadakimatsu!

0 opinii:
Prześlij komentarz