Danie nie jest skomplikowane, ale jest niewiarygodnie orientalne, a posmak po tej zupie czujemy w ustach jeszcze przez długi czas po zjedzeniu. 
Co ciekawe w Wietnamie zupę tą je się pałeczkami - najpierw wyjadając wszystkie dodatki, a na końcu wypijając bulion. 
 
Składniki
- 2 gwiazdki anyżu
 - jeden kawałek kory cynamonu
 - 7 goździków
 - łyżka ziaren czarnego pieprzu
 - łyżka ziaren kolendry
 - 1 litr bulionu wołowego
 - 250 ml wody
 - 4 cm imbiru
 - 3 szalotki
 - 100 gr chudej wołowiny pokrojonej na cieniusieńkie plasterki
 - 2 łyżki sosu rybnego
 - łyżka cukru palmowego (można użyć trzcinowego lub białego)
 - kiełki fasoli mung
 - chilli pokrojone w cienkie plasterki
 - dokładnie umyta limonka pokrojona na 8 cząstek
 - garść posiekanej zielonej cebulki
 - makaron ryżowy
 
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 250 stopni.
 - Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Połóż na nim nieobrane szalotki i przecięty na pół imbir. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut.
 - Do dużej miski wlej wodę i zamocz makaron.
 - Podgrzej litr bulionu (czy zrobionego z kości i warzyw, czy też z kostki)
 - Do sporego garnka wrzuć anyż, cynamon, goździki, pieprz i kolendrę. Włącz moc pod garnkiem i upraż przyprawy ciągle mieszając. Będą gotowe jak poczujesz aromat jaki puszczą. Poczujesz. Na pewno. Wówczas wlej do garnka wodę. To ważne - jeśli przypalisz te przyprawy to zupa będzie bardzo gorzka.
 - Do tego samego garnka dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz moc na 50% i gotuj 20-25 minut.
 - Z piekarnika wyjmij szalotkę, obież ją ze skórki. Do garnka z bulionem wrzuć obrane szalotki oraz imbir.
 - Po 20-25 minutach gotowani przelej bulion przez sito. Przecedzony bulion wlej do garnka i ponownie zagotuj.
 - Dodaj sos rybny i cukier palmowy. Gotuj na średnim ogniu 5 minut.
 - W oddzielnym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć namoczony makaron ryżowy i gotuj 1 minutę.
 - Do miski nałóż makaron, plasterki wołowiny, kiełki. Zalej wrzącą zupą - to ważne - zupa musi wrzeć w momencie wlewania do garnka. Dzięki temu wołowina zetnie się w momencie - zobaczysz, że zmieni kolor.
 - Dodaj chilli, zieloną cebulkę. Wyciśnij do zupy dwie cząstki limonki i wrzuć je do miski.
 
Smacznego!

0 opinii:
Prześlij komentarz