wtorek, 29 grudnia 2020

0 Phở bò

Phở to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej - taki odpowiednik naszego rosołu. Najczęściej występujące są dwie odmiany: phở bò - na bazie bulionu wołowego i z mięsem wołowym oraz phở gà - na bazie bulionu drobiowego z mięsem drobiowym. Oczywistym jest, że nie ma jakiegoś stałego przepisu - jest kilka podstawowych składników, ale to wszystkie są dobierane według własnego uznania. Wersja Hanoi (czyli północna) różni się od wersji Sigon (czyli południowa) długością makaronu, słodkością bulionu czy doborem ziół. 
Danie nie jest skomplikowane, ale jest niewiarygodnie orientalne, a posmak po tej zupie czujemy w ustach jeszcze przez długi czas po zjedzeniu. 
Co ciekawe w Wietnamie zupę tą je się pałeczkami - najpierw wyjadając wszystkie dodatki, a na końcu wypijając bulion. 
 


Składniki


  • 2 gwiazdki anyżu
  • jeden kawałek kory cynamonu
  • 7 goździków
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżka ziaren kolendry
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 250 ml wody
  • 4 cm imbiru
  • 3 szalotki
  • 100 gr chudej wołowiny pokrojonej na cieniusieńkie plasterki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka cukru palmowego (można użyć trzcinowego lub białego)
  • kiełki fasoli mung
  • chilli pokrojone w cienkie plasterki 
  • dokładnie umyta limonka pokrojona na 8 cząstek
  • garść posiekanej zielonej cebulki
  • makaron ryżowy

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 250 stopni.
  2. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Połóż na nim nieobrane szalotki i przecięty na pół imbir. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut.
  3. Do dużej miski wlej wodę i zamocz makaron. 
  4. Podgrzej litr bulionu (czy zrobionego z kości i warzyw, czy też z kostki)
  5. Do sporego garnka wrzuć anyż, cynamon, goździki, pieprz i kolendrę. Włącz moc pod garnkiem i upraż przyprawy ciągle mieszając. Będą gotowe jak poczujesz aromat jaki puszczą. Poczujesz. Na pewno. Wówczas wlej do garnka wodę. To ważne - jeśli przypalisz te przyprawy to zupa będzie bardzo gorzka.
  6. Do tego samego garnka dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz moc na 50% i gotuj 20-25 minut. 
  7. Z piekarnika wyjmij szalotkę, obież ją ze skórki. Do garnka z bulionem wrzuć obrane szalotki oraz imbir. 
  8. Po 20-25 minutach gotowani przelej bulion przez sito. Przecedzony bulion wlej do garnka i ponownie zagotuj. 
  9. Dodaj sos rybny i cukier palmowy. Gotuj na średnim ogniu 5 minut. 
  10. W oddzielnym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć namoczony makaron ryżowy i gotuj 1 minutę.
  11. Do miski nałóż makaron, plasterki wołowiny, kiełki. Zalej wrzącą zupą - to ważne - zupa musi wrzeć w momencie wlewania do garnka. Dzięki temu wołowina zetnie się w momencie - zobaczysz, że zmieni kolor. 
  12. Dodaj chilli, zieloną cebulkę. Wyciśnij do zupy dwie cząstki limonki i wrzuć je do miski. 
Smacznego!

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates