niedziela, 27 grudnia 2020

0 Tawa naan

Pieczywo naan jest charakterystyczne dla środkowej Azji. Od Turkmenistanu, przez Indie do Mjanmy (dawniej Birmy). W oryginalnym wydaniu piecze się go w specjalnym piecu zwanym tandoor. Prezentuję wam wersję, którą łatwo przygotować w domu - wystarczy do tego patelnia. Owa tawa to hinduska patelnia z niskimi brzegami wytwarzana z kutej stali lub aluminium. 

To dość prosty, ale zarazem smaczny chlebek, który można wykorzystać na wiele sposobów - można go podać do każdego rodzaju curry, bądź innych potraw obfitych w sosy, jako przekąskę do herbaty czy też jako podstawę do kanapek z serem, wędliną czy warzywami. W trakcie przygotowywania ciasta można go doprawić na wiele sposobów - tak jak będzie Ci smakowało najbardziej. 
 


Składniki


  • 50 gr masła
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub starte na drobnej tarce
  • 250 gr mąki pszennej
  • łyżka sody oczyszczonej
  • łyżka suchych drożdży
  • łyżka cukru
  • 50 ml ciepłej (nie wrzącej) wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • łyżka ziaren czarnuszki
  • łyżka ziaren kolendry - drobno zmiażdżonych w moździerzu (można też zwinąć go w czystej ściereczce i zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa)
  • łyżka ziaren sezamu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego

Przygotowanie

  1. Na małej patelni rozpuść masło, aż delikatnie zacznie wrzeć. Wyłącz moc pod patelnią dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. 
  2. Do miseczki wsyp drożdże, cukier i dodaj wodę. Zamieszaj i odstaw na 10-15 minut.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj jogurt, 3 łyżki rozpuszczonego masła z czosnkiem, czarnuszkę, kolendrę i sezam. Dodaj tak 2/3 mleka i łyżką mieszaj aż powstanie ciasto. Jakby było za suche to dodaj odrobinę mleka.
  4. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają wyrabiaj ciasto ręką w misce, aż wszystkie składniki wkleją się w ciasto. 
  5. Wyjmij ciasto na moment, dno i brzegi miski posmaruj jakimś tłuszczem roślinnym, włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 1-2 godziny. W połowie tego czasu ugnieć ciasto kilka razy i ponownie uformuj kulkę.
  6. Kiedy ciasto wyrośnie wyjmij je na delikatnie oprószony blat. Wyrabiaj ciasto 5 minut. Ponownie uformuj kulkę, delikatnie ją spłaszcz i przy pomocy noża podziel na 4 kawałki.
  7. Każdy z powstałych kawałków rozwałkuj na podłużny placek grubości około 5 mm. Nie muszą mieć idealnego kształtu.
  8. Na piecu rozgrzej suchą patelnię. Musi być bardzo gorąca. Połóż jeden placek na taką rozgrzaną patelnię i podgrzewaj około 3 minut z każdej strony. 
  9. Na koniec posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem czosnkowym. 
Smacznego!

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates