To dość prosty, ale zarazem smaczny chlebek, który można wykorzystać na wiele sposobów - można go podać do każdego rodzaju curry, bądź innych potraw obfitych w sosy, jako przekąskę do herbaty czy też jako podstawę do kanapek z serem, wędliną czy warzywami. W trakcie przygotowywania ciasta można go doprawić na wiele sposobów - tak jak będzie Ci smakowało najbardziej. 
 
Składniki
- 50 gr masła
 - 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub starte na drobnej tarce
 - 250 gr mąki pszennej
 - łyżka sody oczyszczonej
 - łyżka suchych drożdży
 - łyżka cukru
 - 50 ml ciepłej (nie wrzącej) wody
 - 100 ml ciepłego mleka
 - łyżka ziaren czarnuszki
 - łyżka ziaren kolendry - drobno zmiażdżonych w moździerzu (można też zwinąć go w czystej ściereczce i zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa)
 - łyżka ziaren sezamu
 - szczypta soli
 - 2 łyżki jogurtu typu greckiego
 
Przygotowanie
- Na małej patelni rozpuść masło, aż delikatnie zacznie wrzeć. Wyłącz moc pod patelnią dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj.
 - Do miseczki wsyp drożdże, cukier i dodaj wodę. Zamieszaj i odstaw na 10-15 minut.
 - W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj jogurt, 3 łyżki rozpuszczonego masła z czosnkiem, czarnuszkę, kolendrę i sezam. Dodaj tak 2/3 mleka i łyżką mieszaj aż powstanie ciasto. Jakby było za suche to dodaj odrobinę mleka.
 - Kiedy wszystkie składniki się wymieszają wyrabiaj ciasto ręką w misce, aż wszystkie składniki wkleją się w ciasto.
 - Wyjmij ciasto na moment, dno i brzegi miski posmaruj jakimś tłuszczem roślinnym, włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 1-2 godziny. W połowie tego czasu ugnieć ciasto kilka razy i ponownie uformuj kulkę.
 - Kiedy ciasto wyrośnie wyjmij je na delikatnie oprószony blat. Wyrabiaj ciasto 5 minut. Ponownie uformuj kulkę, delikatnie ją spłaszcz i przy pomocy noża podziel na 4 kawałki.
 - Każdy z powstałych kawałków rozwałkuj na podłużny placek grubości około 5 mm. Nie muszą mieć idealnego kształtu.
 - Na piecu rozgrzej suchą patelnię. Musi być bardzo gorąca. Połóż jeden placek na taką rozgrzaną patelnię i podgrzewaj około 3 minut z każdej strony.
 - Na koniec posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem czosnkowym.
 
Smacznego!

0 opinii:
Prześlij komentarz