wtorek, 8 grudnia 2020

0 Soboro donburi bentō

Soboro donburi, znane też jako soboro don, to klasyczne japońskie danie składające się z mielonego, specyficznie doprawionego, kurczaka podawanego na poduszce ryżu. Tego rodzaju dania serwowane z różnymi dodatkami na ryżu i w głębokich miskach zwane są kuchnią donburi. Dodałem jeszcze do nazwy bentō, które jest określeniem posiłku kupowanego lub przygotowywanego w domu celem zabrania go do pracy, szkoły czy też na wycieczkę. Składa się z ryżu, mięsa, ryb, jajek, warzyw. Ilość rodzajów dodatków jest właściwie niczym nie ograniczona. Posiłek pakuje się do specjalnych pudełek - bentō-bako - wykonanych z drewna i pokrytych laką. 

W poniższym przepisie łączę ze sobą właśnie soboro donburi, czyli smażonego, mielonego kurczaka, iri tamago, czyli doprawioną jajecznicę, zieloną fasolkę goma-ae (dosłownie znaczy to pokryte sezamem) oraz sałatkę z marchwi. 


Składniki

2 porcje


Sałatka z marchwi

  • kawałek marchwi, długości około 8 cm, pokrojony w drobne słupki
  • 1/4 szalotki pokrojonej w piórka
  • garstka drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka drobnej soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego

Soboro donburi

  • 200 gr mielonego kurczaka
  • 2 łyżki sake
  • 1 łyżka wina Mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru
  • imbir - 6 cieniutkich plasterków posiekanych i rozgniecionych nożem
Zielona fasolka goma-ae
  • 2 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli
Iri tamago
  • 3 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka wina Mirin
Bentō
  • ryż, tyle ile lubisz i taki jak lubisz
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

Sałatka z marchwi
  1. Marchew obierz, pokrój w podłużne cieniutkie plasterki, następnie pochyl je i pokrój w cienkie słupki.
  2. Szalotkę pokrój w piórka.
  3. Wrzuć marchew i szalotkę do miseczki, dodaj soli i dokładnie wymieszaj dłonią, tak żeby sól pokryła wszystko. Odstaw na 15 minut.
  4. Listki natki pietruszki drobno posiekaj. 
  5. Marchewkę i cebulę dokładnie wyciśnij. Tak żeby pozbyć się wody. Inaczej rozmoknie ci ryż.
  6. Dodaj natkę, oliwę i ocet. Wymieszaj dokładnie.
Soboro donburi
  1. Do mięsa dodaj sake, Mirin, sos sojowy, cukier oraz imbir. Wymieszaj dokładnie. 
  2. Na średnio rozgrzanej patelni wylej łyżkę tłuszczu i obsmaż mięso. Cały czas mieszaj i dociskaj łopatką do dna patelni. Tak żeby powstały drobniutkie grudki. Smaż, aż odparuje płyn.
Zilona fasolka goma-ae
  1. Zagotuj wodę, dodaj fasolkę i gotuj 2-3 minuty. Odcedź, pokrój w 2cm kawałki i wrzuć do miski z zimną wodą. 
  2. Na suchej patelni upraż ziarna sezamu. Uważaj żeby nie przypalić. Ziarenka mają być lekko brązowe.
  3. Do moździerza wsyp sezam, cukier i sól. Dokładnie utrzyj.
  4. Odcedź fasolkę, wrzuć do miseczki i dodaj zawartość modzierza, Dokładnie wymieszaj, aż sezam dokładnie pokryje fasolkę. 
Iri tamago
  1. Wbij jajka do miski. Dodaj sól, cukier i Mirin. 
  2. Pałeczkami dokładnie wymieszaj na jednolity kolor. 
  3. Na średnio rozgrzanej patelni rozlej pół łyżki tłuszczu,
  4. Wlewaj masę jajeczną powoli, od razu mieszając ją pałeczkami na patelni. Usmaż do lubianej przez siebie formy, cały czas mieszając. 
Finał. Na dnie miski ułóż tyle ryżu ile lubisz, ugnieć delikatnie, żeby uzyskać płaską powierzchnię. Wykładaj przygotowane składniki tak jakby na tarczy zegarka zajmowały 15 minut. Na środek dodaj pomidora koktajlowego z szypułką. Gotowe!

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates