Wafu Pasta to po prostu makaron w japońskim stylu. Ten konkretny przepis to spaghetti (le można użyć innego makaronu - mie, chow mein) z orientalnymi grzybami: shitake i shimeji. Można też dodać mitake czy enoki. Podstawą jest delikatny sos powstały z shoyu (sosu sojowego), masła i wody z gotowania makaronu. Danie szybkie, proste, bardzo smaczne i pożywne.
Składniki
- Po 200 gram grzybów - shitake oczyść i pokrój w plasterki, shimeji odetnij korzeń i porozdzielaj palcami na pojednyncze grzybki, mitake odetnij korzeń i porodzielaj palcami, odetnij korzeń i porodzielaj palcami na pojedyncze grzybki
 - 1-2 ząbki czosnku - drobno posiekaj
 - 100 g masła
 - 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
 - po 50 gram (suchego) makaronu na osobę
 - 3-4 łyżki sosu sojowego grzybowego (może być zwykły jasny)
 - odrobina natki pietruszki - drobno posiekaj
 
Przygotowanie
- W wysokim garnku zagotuj około 1,5 litra solidnie osolonej wody. Makaron zazwyczaj gotuje się w proporcjach litr wody na 100 gram makaronu. Ale w tym konkretnym wypadku potrzebujemy wody mocno zagęszczonej skrobią, którą puści makaron. Ugotuj makaron wg instrukcji (zapewne około 10 minut). Może być bardzo al dente - będzie dochodził jeszcze w sosie.
 - Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
 - Wrzuć czosnek i obsmaż go jakieś 30 sekund - nie spal go.
 - Zmieniejsz ogień tak na 70% mocy, dodaj grzyby. I duś je aż zmiękną. Zapewne jakieś 6-7 miinut.
 - Dodaj masło, niech się rozpuści.
 - Dodaj sos sojowy i chochelkę wody z garnka z makaronem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
 - Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
 - Za pomocą szczypiec przenieś cały makaron na patelnię. Nie odsączaj go, odrobina wody z garnka dział tylko na plus.
 - Dokładnie wszystko wymieszaj, aż sos wszystko pokryje.
 - Podawaj posypane natką pietruszki.
 

0 opinii:
Prześlij komentarz