poniedziałek, 14 grudnia 2020

0 Wafu Pasta

 

Wafu Pasta to po prostu makaron w japońskim stylu. Ten konkretny przepis to spaghetti (le można użyć innego makaronu - mie, chow mein) z orientalnymi grzybami: shitake i shimeji. Można też dodać mitake czy enoki. Podstawą jest delikatny sos powstały z shoyu (sosu sojowego), masła i wody z gotowania makaronu. Danie szybkie, proste, bardzo smaczne i pożywne. 




Składniki


  • Po 200 gram grzybów - shitake oczyść i pokrój w plasterki, shimeji odetnij korzeń i porozdzielaj palcami na pojednyncze grzybki, mitake odetnij korzeń i porodzielaj palcami, odetnij korzeń i porodzielaj palcami na pojedyncze grzybki
  • 1-2 ząbki czosnku - drobno posiekaj
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • po 50 gram (suchego) makaronu na osobę
  • 3-4 łyżki sosu sojowego grzybowego (może być zwykły jasny)
  • odrobina natki pietruszki - drobno posiekaj

Przygotowanie

  1. W wysokim garnku zagotuj około 1,5 litra solidnie osolonej wody. Makaron zazwyczaj gotuje się w proporcjach litr wody na 100 gram makaronu. Ale w tym konkretnym wypadku potrzebujemy wody mocno zagęszczonej skrobią, którą puści makaron. Ugotuj makaron wg instrukcji (zapewne około 10 minut). Może być bardzo al dente - będzie dochodził jeszcze w sosie.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. 
  3. Wrzuć czosnek i obsmaż go jakieś 30 sekund - nie spal go. 
  4. Zmieniejsz ogień tak na 70% mocy, dodaj grzyby. I duś je aż zmiękną. Zapewne jakieś 6-7 miinut.
  5. Dodaj masło, niech się rozpuści. 
  6. Dodaj sos sojowy i chochelkę wody z garnka z makaronem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  7. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. 
  8. Za pomocą szczypiec przenieś cały makaron na patelnię. Nie odsączaj go, odrobina wody z garnka dział tylko na plus. 
  9. Dokładnie wszystko wymieszaj, aż sos wszystko pokryje. 
  10. Podawaj posypane natką pietruszki. 

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates