wtorek, 16 lutego 2016

0 Befsztyk tatarski

Dawno nie podchodziłem do tej wspaniałej przekąski, jaką jest befsztyk tatarski, czyli tatar. Przepisów i odmian tatar jest od groma, więc i ja dorzucę swoje trzy grosze w tym temacie. W potrawie tej uwielbiam delikatną ostrość pochodzącą z musztardy i cebuli, cierpkość kaparów i kwaśność ogórka kiszonego. Do tego świeżutkie, najlepiej ciepłe jeszcze pieczywo. Niebo w gębie.

Składniki


  • 400 g mielonego mięsa wołowego (z polędwicy)
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ogórek kiszony
  • łyżka kaparów w zalewie
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka ostrej musztardy (dijon, rosyjska, chrzanowa)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie

  1. Polędwicę wołową zmielić w maszynce 2-3 razy, aż mięso będzie drobniutko zmielone i delikatne.
  2. Cebulę i ogórka pokrój w drobniutką kostkę.
  3. Z jajka usuń białko.
  4. Odcedź łyżkę kaparów z zalewy.
  5. Jeśli nie zamierzasz podawać tatara jakoś wykwintnie to już w tym miejscu w misce wymieszaj mięso, cebulę, kapary, żółtko, musztardę, oliwę. 
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj ze świeżym pieczywem.



0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates