
Tę pochodzącą z Lombardii potrawę jadłem kilka lat temu będąc służbowo w pięknych okolicach Mediolanu, Werony i La Gardy, które to były najczęściej przeze mnie odwiedzane. Będąc wyznawcą kuchni włoskiej nie mogłem przejść obojętnie obok restauracji serwujących miejscowe rarytasy. O ile mnie pamięć nie myli na zraziki w sosie z sera gorgonzola trafiłem w Bergamo. Teraz po latach znalazłem na nie przepis i pragnę się nim podzielić.
Składniki (5-6 porcji)
Zraziki
- 0,5 kg mielonej cielęciny
 - 2 kromki ciemnego pieczywa (bez skórki)
 - 2 łyżki masła
 - 1 jajko
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1 ząbek czosnku
 - świeżo mielony pieprz
 - sól
 
Sos
- kostka bulionu drobiowego
 - 100 ml wody
 - małe opakowanie śmietany 18%
 - 100 g sera gorgonzola
 - 1 estragonu (najlepiej świeżego, ale z powodzeniem można go zastąpić suszonym)
 - świeżo mielony pieprz
 - sól
 
Przygotowanie
- Chleb namocz w letniej wodzie, a następnie wyciśnij z niego wodę.
 - Odsączony chleb wymieszaj w misce z jajkiem.
 - Dodaj mięso, odrobinę soli i pieprzu i uformuj kulki wielkości piłeczek golfowych.
 - Na patelni rozgrzej oliwę i masło, a następnie obsmaż wszystkie zraziki, tak żeby były zarumienione z każdej strony.
 - Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
 - Obsmażone zraziki ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej płynem z patelni.
 - Wstaw zraziki na 15 minut do piekarnika.
 - W tym czasie przygotuj sos.
 - Do rondelka wlać 100 ml bulionu drobiowego (przygotuj wcześniej), 100 ml wody, śmietanę i gotuj przez 3 minuty na dużym ogniu.
 - Dodaj pokrojony w kostkę (żeby się szybciej rozpuścił) ser gorgonzola, estragon, sól i pieprz.
 - Gotuj do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.
 - Podawaj z puree ziemniaczanym i np tartą marchewką.
 
0 opinii:
Prześlij komentarz