środa, 10 lutego 2016

0 Zraziki cielęce w sosie gorgonzola


Tę pochodzącą z Lombardii potrawę jadłem kilka lat temu będąc służbowo w pięknych okolicach Mediolanu, Werony i La Gardy, które to były najczęściej przeze mnie odwiedzane. Będąc wyznawcą kuchni włoskiej nie mogłem przejść obojętnie obok restauracji serwujących miejscowe rarytasy. O ile mnie pamięć nie myli na zraziki w sosie z sera gorgonzola trafiłem w Bergamo. Teraz po latach znalazłem na nie przepis i pragnę się nim podzielić.



Składniki (5-6 porcji)

Zraziki

  • 0,5 kg mielonej cielęciny
  • 2 kromki ciemnego pieczywa (bez skórki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Sos
  • kostka bulionu drobiowego
  • 100 ml wody
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 estragonu (najlepiej świeżego, ale z powodzeniem można go zastąpić suszonym)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Chleb namocz w letniej wodzie, a następnie wyciśnij z niego wodę.
  2. Odsączony chleb wymieszaj w misce z jajkiem.
  3. Dodaj mięso, odrobinę soli i pieprzu i uformuj kulki wielkości piłeczek golfowych.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, a następnie obsmaż wszystkie zraziki, tak żeby były zarumienione z każdej strony.
  5. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  6. Obsmażone zraziki ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej płynem z patelni.
  7. Wstaw zraziki na 15 minut do piekarnika.
  8. W tym czasie przygotuj sos.
  9. Do rondelka wlać 100 ml bulionu drobiowego (przygotuj wcześniej), 100 ml wody, śmietanę i gotuj przez 3 minuty na dużym ogniu.
  10. Dodaj pokrojony w kostkę (żeby się szybciej rozpuścił) ser gorgonzola, estragon, sól i pieprz.
  11. Gotuj do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.
  12. Podawaj z puree ziemniaczanym i np tartą marchewką.

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates