poniedziałek, 8 lutego 2016

0 Zupa pomidorowa z północnych Włoch

Dzisiaj czas na kolejną wariację na temat zupy pomidorowej. Przepis ten poznałem jakiś czas temu i przez kilka podejść doszedłem w nim do perfekcji. Mówię to z całą pewnością. Łatwość przygotowania i wyjątkowy smak to zdecydowane atuty tego przepisu. Polecam każdemu, nawet osobom, które mają w kuchni dwie lewe ręce.


Składniki (5 litrów zupy)


  • duża cebula, pokrojona w plastry
  • 5-6 ząbków czosnku, zmiażdżone
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 3 puszki pomidorów w puszce
  • pomidory suszone na słońcu, 3-4 sztuki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany 18%
  • pęczek bazylii (można zastąpić suszoną)

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj wodę i rozpuść 3 kostki bulionu warzywnego
  2. W dużym (najlepiej 5-6l) garnku podgrzej oliwę z oliwek.
  3. Dodaj cebulę oraz czosnek i delikatnie obsmaż.
  4. Wlej wino.
  5. Dodaj pomidory z puszki, bulion, koncentrat pomidorowy, pomidory suszone na słońcu i gotuj 10 minut.
  6. Dodaj bazylię i zdejmij zupę z palnika.
  7. Blenderem zmiksuj wszystko bardzo dokładnie. W trakcie miksowania dodaj śmietanę.
  8. Podawaj z makaronem, ryżem lub lanym ciastem.

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates