Dzisiaj czas na kolejną wariację na temat zupy pomidorowej. Przepis ten poznałem jakiś czas temu i przez kilka podejść doszedłem w nim do perfekcji. Mówię to z całą pewnością. Łatwość przygotowania i wyjątkowy smak to zdecydowane atuty tego przepisu. Polecam każdemu, nawet osobom, które mają w kuchni dwie lewe ręce.
Składniki (5 litrów zupy)
- duża cebula, pokrojona w plastry
 - 5-6 ząbków czosnku, zmiażdżone
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 3 litry bulionu warzywnego
 - 3 puszki pomidorów w puszce
 - pomidory suszone na słońcu, 3-4 sztuki
 - 150 g koncentratu pomidorowego
 - 250 ml białego, wytrawnego wina
 - 150 ml śmietany 18%
 - pęczek bazylii (można zastąpić suszoną)
 
Przygotowanie
- W garnku zagotuj wodę i rozpuść 3 kostki bulionu warzywnego
 - W dużym (najlepiej 5-6l) garnku podgrzej oliwę z oliwek.
 - Dodaj cebulę oraz czosnek i delikatnie obsmaż.
 - Wlej wino.
 - Dodaj pomidory z puszki, bulion, koncentrat pomidorowy, pomidory suszone na słońcu i gotuj 10 minut.
 - Dodaj bazylię i zdejmij zupę z palnika.
 - Blenderem zmiksuj wszystko bardzo dokładnie. W trakcie miksowania dodaj śmietanę.
 - Podawaj z makaronem, ryżem lub lanym ciastem.
 
0 opinii:
Prześlij komentarz