niedziela, 14 lutego 2016

1 Kurczak miodowo-sojowy


Kuchnia orientalna i wok, jak mówi dzisiejsza młodzież, jest na "propsie". Potrawa, którą za chwilę poznacie wymaga trochę czasu (głównie ze względu na marynowanie kurczaka), ale jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dzięki chińskiej przyprawie "5 smaków" wspaniały aromat po przygotowanym daniu jeszcze długo będzie się utrzymywał w kuchni. Dla mnie dodatkowym plusem tego dania jest delikatna pikantność, którą zawdzięcza papryce chilli.


Składniki

  • 8 udek kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml wiśniówki
  • 1 łyżka przyprawy "5 smaków"
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 świeże chilli
  • 200 g kolb minikukurydzy ze słoika lub puszki
  • 8 dymek
  • opakowanie (ok 200 g) kiełków fasoli
  • makaron ryżowy

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj miód, sos sojowy, przyprawę "5 smaków", wiśniówkę oraz oba ząbki czosnku.
  2. W każdym z udek zrób kilka nacięć.
  3. Włóż wszystkie udka do miski z marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę (najlepiej zostawić na całą noc).
  4. W woku rozgrzej olej arachidowy.
  5. Dodaj kurczaka i smaż często mieszając przez około 15 minut. Czas smażenia zależy od wielkości udek. Skórka powinna być złocista i chrupka.
  6. Po tym czasie wyjmij udka z woka łyżką cedzakową i odłóż na bok.
  7. Papryczkę chilli drobniutko posiekaj (jeśli nie lubisz pikantnych potraw usuń gniazdo nasienne).
  8. Do rozgrzanego po smażeniu udek woka dodaj kolby minikukurydzy, kiełki oraz chilli i smaż przez około 5 minut.
  9. Dodaj z powrotem udka i dokładnie podgrzej.
  10. Podawaj z makaronem ryżowym.


1 opinii:

  1. Uwielbiam połącznie miodu i sosu sojowego. gratuluje przepisu

    OdpowiedzUsuń

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates