niedziela, 21 lutego 2016

0 Tatar z łososia


Nie jestem zwolennikiem Walentynek. niby fajne święto, ale sztuczne i wymyślone z komercyjnego powodu, gdzie w uczczeniu uczucia najważniejsze jest wydanie jak największej ilości pieniędzy. Jak ktoś chce i lubi to proszę bardzo. Nie świętujemy w ten dzień z moją polówką, ale skuszony prośbą o przygotowanie czegoś smacznego na kolację skusiłem się na tatara z łososia. To nie pierwsze podejście do tematu i ta wypracowana wersja smakuje mi najbardziej.


Składniki


  • 500 g świeżego łososia 
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula szalotka
  • łyżka odcedzonych kaparów
  • 3 żółtka jaj przepiórczych
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • łyżka delikatnej musztardy (sarepska, stołowa)
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka drobno pokrojonego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Odetnij od płatu łososia skórę i szare mięso tuż przy skórze.
  2. Pęsetą usuń wszystkie ości.
  3. Pokrój go w niewielkie kawałki.
  4. Wrzuć do malaksera, dodaj wędzonego łososia, sok z cytryny, oliwę i delikatnie zmiksuj.
  5. Ogórka i szalotkę pokrój w drobne wiórki. Dodaj do łososia.
  6. Dodaj kapary, żółtka jaj, musztardę i delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż tatara do miseczki, posyp szczypiorkiem i dopraw pieprzem.
  8. Podawaj ze świeżym pieczywem.

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates