sobota, 13 lutego 2016

0 Lekka zupa ogórkowa


Zupy to jedne z moich ulubionych dań. Szczególnie kiedy ugotuje cały pięciolitrowy garnek i w dni, w których mam mniej czasu szybko mogę sobie zjeść coś na ciepło. Do tego dania te są nieskomplikowane, a bardzo pożywne. Dzisiaj zaprezentuję moją wizję zupy ogórkowej. Łatwa, szybka i co najważniejsze, smaczna.


Składniki 


  • 2,5 l bulionu (2 kostki warzywnego, 2 kostki drobiowego)
  • 1,5 kg ogórków kiszonych, startych
  • 0,5 l wody po ogórkach
  • 1 duża marchew, starta
  • 0,5 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • śmietana 18%

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody i rozpuść kostki rosołowe.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu.
  3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce (bądź w malakserze) i dodaj do garnka.
  4. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  5. Zetrzyj ogórki i dodaj do zupy (lubię gęste zupy więc dodaję ogórków do oporu).
  6. W zależności od tego jak kwaśną lubisz zupę dodaj do smaku wody po ogórkach.
  7. Zagotuj, dodaj śmietanę.
  8. Zupa jest gotowa do podania.

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates