Poniższa potrawa to nie typowa kuchnia orientalna, lecz wywodzi się z tamtych okolic. Przygotowanie nie jest trudne, ale dość pracochłonne. Z resztą wszystkie przepisy, które zamieszczam są nieskomplikowane. Raz, kucharzem jestem amatorskim. Dwa, większość z nas ceni sobie czas i babrać się za długo w kuchni nie zamierza. Tak też jest w tym przypadku.Składniki
- 4 filety z kurczaka
 - duży słoik białych szparagów
 - 250 g fasolki szparagowej
 - 2 białka jaj
 - 200 ml słodkiego sosu chilli
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 100 g mąki ryżowej
 - 3 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
 - sól
 - olej słonecznikowy do smażenia
 - 300 g makaronu (najlepiej jakiś gruby, nie za długi)
 
Przygotowanie
- Filety z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij niechciane części i pokrój w średnie kawałki.
 - Ubij białka z jaj.
 - W miseczce wymieszaj sos sojowy z sosem chilli.
 - W drugiej miseczce wymieszaj mąkę z przyprawą "5 smaków" i solą.
 - Obtocz kawałki mięsa w białku, a następnie w mieszance mąki z przyprawą.
 - Rozgrzej w woku tyle oleju, żeby dało się usmażyć kurczaka na głębokim oleju.
 - Kawałki mięsa muszą być w całości zanurzone w oleju.
 - W międzyczasie ugotuj makaron.
 - W drugim woku, bądź na dużej, głębokiej patelni podsmaż fasolkę szparagową. Tak 2-3 minuty.
 - Dodaj szparagi i cały czas mieszaj, tylko delikatnie, tak żeby szparagi się nie rozpadły.
 - Dodaj wymieszany wcześniej sos sojowy i chilli.
 - Odcedź makaron i dodaj go do warzyw.
 - Nałóż na talerz mieszankę makaronu i warzyw, a na wierzch poukładaj kawałki kurczaka.
 - Można posypać całość świeżą, drobno pokrojoną bazylią.
 
ładne zdjęcie
OdpowiedzUsuń